Slaapproblemen en nachtzweten
Slecht slapen kan echt een probleem zijn in de overgang. Deze slechte nachtrust door slaapproblemen kan verschillende oorzaken hebben die allemaal met de overgang te maken hebben.
Het begint al met het moeizaam inslapen. Vrouwen in de overgang kunnen dan heel helder of onrustig zijn waardoor de slaap moeilijk komt. Vervolgens wordt men dan midden in de nacht weer wakker door nachtzweten of (opnieuw) onrust. Na een onrustige nacht valt de vrouw in de overgang dan pas tegen de tijd dat de wekker gaat in slaap.
Naast de onrust kan het nachtzweten een groot overgangsprobleem zijn. Onder het dekbed is het te warm, zonder het dekbed is het te koud. In combinatie met de onrust kan dat urenlang wakker liggen betekenen.
Het zweten kan zo erg zijn dat men halverwege de nacht het bed uit moet om te gaan douchen en/of om beddengoed en kleding te verschonen. Ook dit draagt niet bij een goede nachtrust.
Zowel het slechte inslapen als het nachtzweten en het wakker worden heeft te maken met de verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Bij ene verlaagde oestogeenspiegel (een gevolg van de overgang) gaat het lichaam minder melatonine aanmaken. Met minder melatonine in het bloed gaat men minder en moeilijker slapen, ook al is men moe.
Gelukkig is er veel tegen deze slaapproblemen te doen.
Tips voor een betere nachtrust in de overgang
- Ontspan u voor het slapen. Bijvoorbeeld via een warm bad, ontspannende muziek of een avondwandeling
- Voldoende lichaamsbeweging levert hoe dan ook een betere nachtrust op
- Meditatie en yoga helpt u te ontspannen
- Eet 's avonds niet te zwaar
- Gebruik geen alcohol, cafeine, suikers en chocola (sorry dames)
- Voedingsmiddelen met tryptofaan bevorderen de melatonine productie. Denk hierbij aan yoghurt, banaan, grapefruit, vijgen en dadels
- Voedingsmiddelen met calcium (melkproducten) werken rustgevend
Hier vindt u de beste aanbieders van middelen tegen slaapproblemen en nachtzweten
Maak jouw eigen website met JouwWeb